Kdybyste neudělal tyto čtyři chyby u EET, nemusel jste zničit tolik životů.

7. 12. 2016 4:39:38
Pane ministře, nebylo by tak složité zavést EET bez zničených životů. Stačilo pár drobností. Skoro se mi až nechce veřit, že byste na níže uvedené nepřišel také. S tolika obchodními zkušenostmi... Proč jste tyto kroky neučinil?

Vážený pane ministře,

můj otec, tak jako i spousta jiných provozovatelů restaurací, byl díky zákonu z Vaší "dílny" nucený uzavřít své živobytí. Jeho bankrot i bankroty ostatních provozovatelů restauračních zařízení uzavřených s nástupem EET je jednoznačně Vaší chybou, nebo spíše manažerskou neschopností a vyzývám Vás, abyste za tyto zničené provozy, zostuzené spoluobčany převzal osobní odpovědnost a řešil okamžitou reparaci vzniklých škod.

Se zavedením systému EET obecně souhlasím, ale v několika bodech jste významně pochybil:

A) PROVOZOVATELÉ SENIOŘI

Provozovatelé restaurací, kteří nejsou zdatní v obsluze elektroniky, či nepracují s počítačem vůbec a nemají vůli a možná ani schopnost pracovat se systémem EET (především senioři), měli být z povinnosti používat systém EET vyloučeni. Tito provozovatelé restauračních zařízení se cítí zahanbeni svou neschopností používat elektronické systémy. Jako příklad Vám mohu uvést svého otce, kterému jsem zřizoval email, protože jednoduše výpočetní technice příliš nerozumí. Představa, že by zvládl nainstalovat pokladní systém s tiskárnou, naplnit systém uživately /stoly, číšníci, místnosti, zahrádky/, skupinami výrobků a výrobky samotnými, včetně nacenění, že by zvládl nastavení tiskárny a připojení k internetu, je nereálná.

Tyto lidi jste uvedením svých zákonů do praxe zostudil před okolím, před manželkami, manžely, před zaměstnanci, před hosty a především před sebou samými. Nikde není psáno, že každý má schopnosti naučit se pracovat s tak komplikovaným systémem, jako je pokladní systém EET. Vy jste z toho ovšem vytvořil normu a každý hostinský, který takovou věc nezvládá, se dnes cítí být hloupým, neschopným a zostuzeným. O to je situace horší, že jste v podstatě provozovatelům restaurací neschopným používat POS (pokladní systém) pro EET dal jedinou jinou možnost řešení, a to ukončit provozování živnosti pod pokutou Kč 500 000,-. Taková pokuta je likvidační, mě osobně připomíná filmy o mafii. Nevím, jestli si dokážete představit pocity živnostníka, jenž neuspěl a musel ukončit provozování činnosti. Já ano. Sebevědomí takového člověka může být zničeno nadobro, či na dlouhou dobu.

Obávám se, že zde je výkon Vaší funkce v rozporu s Listinou základních práv a svobod, a to především v článku 10, odst. 1, který zaručuje právo na zachování lidské důstojnosti, osobní cti, dobré pověsti a ochranu jména.

Přitom stačilo jednoduché manažerské řešení:

1) Ti, kteří nejsou schopni používat IT systém POS pro EET, budou osvobozeni od povinnosti. Tuto skutečnost na žádost prověří úřad osobně na provozovně a osvobodí na základě posouzení úřadem jen ty provozovatele, u kterých je evidentní, že jim práce s POS činí problémy.

2) Ti živnostníci, kteří jsou schopni používat IT systém POS pro EET mohou být zdarma vyškoleni v používání systému v rámci úřadu. Úřad zajistí kvalifikovaný personál, jež bude vysvětlovat provozovatelům systém POS pro EET, a to ne na stránkách MF tak, jak je to doposavad (to díky komplikované terminologii činí problém pochopit i mě), ale formou výuky tváří v tvář s následnými otázkami a odpověďmi na tyto dotazy.

3) Úřad poskytne instalaci zařízení na provozovně a zaškolení přímo na místě. A to fyzicky, svým zaměstnancem, nebo v rámci proplacení faktury za odbornou IT pomoc.

Pokud byste použil tyto tři jednoduché body, nikdo z hostinkských by netrpěl ztrátou, či poškozením sebeúcty a rozhodně jste mohl nezničit stovky či tisíce provozoven, jež provozovatelé uzavřeli právě díky komplikovanosti systému EET.

B) NÁKLADY NA POŘÍZENÍ SYSTÉMU

1) je jednoznačně na ministerstvu financí, aby vytvořilo perfektní POS pro EET z vlastních zdrojů a distribuovalo jej provozovatelům restauračních zařízení zdarma. Systém musí být kompatibilní s levnou technikou, PC, tabletem, telefonem a musí mít všechny potřebné funkce moderního POS.

2) Ministerstvo financí by mělo poskytnout internetové připojení pro provozovny, které si o takové připojení požádají. Pokud by ministerstvo nebylo schopné zajistit připojení pro každou provozovnu, pak by mělo pokrýt náklady na připojení k internetu proplacením. Ne každý živnostník vydělává tolik, aby si připojení jednoduše odečetl z daní jako náklad. Někteří opravdu poskytují svou hostinskou činnost víceméně jako službu lidem bez zisku.

3) Ministerstvo financí by současně mělo zajistit vybavení provozoven potřebnou technikou pro provoz POS pro EET, pokud provozovatel není s to zaplatit za techniku v rámci nákladů firmy.

Zjednodušeně, pokud stát chce evidovat tržby elektronicky, musí za elekronické zařízení provozovatelům zaplatit. Tím, že jste si vymyslel pro podnikatele povinnost a ještě jste je nechal za tuto povinnost platit peníze, jste v pozici mafie, která pod pohrůžkou likvidační pokuty 500 000,- Kč vyžaduje výpalné ve výši pořizovacích nákladů na techniku a systém POS pro EET.

C) ZVÝŠENÉ NÁKLADY NA PROVOZ

Můžete označovat provozovatele restauračních zařízení za zloděje a budete mít částečně pravdu. Spousta nepřiznává tržby v plné výši. Ti, kteří se snažili o přiznávání tržeb v plné výši byli v konkureční nevýhodě vůči ostatním a mnohdy začali také nepřiznávat skutečné výše třžeb, aby konkurenční boj přežili. Můžete oponovat tím, že nepřiznávání tržeb je krácením daní a tedy ilegální činností a na porušování zákona nelze akceptovat i když jej porušují takřka všichni. Dám Vám kontraargument. Čím je zákon? Když jsem chtěl studovat právo, zjistil jsem, že právo je zpečetěním společenského koncenzu, jakýmsi sepsáním pravidel, jež společnost v danou dobu uznává jako správné. Tato pravidla vznikají z tzv. zvykového práva. Právo tedy vychází z obecně zažitých pravidel a má za úkol zajistit dobré fungování společnosti. Pokud má zákon za následek hromadné bankroty, je zákon špatný.

Váš zákon o EET má logiku, ale uplatňování zákona má být postupné. Krokové. Tak, aby korespondovalo se skutečností a postupně opravilo chyby v systému s co nejmenšími škodami. Pokud všichni nebo většina obchází či porušuje zákon a stal se z toho zvyk, je třeba upravit zákon tak, aby odpovídal zažité skutečnosti a postupně jej poupravovat tak, aby nakonec nikdo zákon neporušoval a zároveň aby zákon nelikvidoval podnikání apriory. Máme takové rčení o vylévání vody z vaničky tak, aby dítě zůstalo ve vaničce.

A jak na to?

1) Pokud většina provozovatelů restauračních zařízení krátí daně nepřiznáváním tržeb, je třeba při okamžitém přechodu na přiznávání tržeb pomocí EET nastavit daňové úlevy tak, aby provozovatelé měli možnost podnikat i nadále a postupně daně zvyšovat až na úroveň před opravováním systému. Snížení DPH na 15 procent je vykročením správným směrem, leč nikdo nespočítal vzdálenost, jíž je na počátku třeba ujít. Snížení na 15 procent je nedostatečné.

2) Stejné platí u nepřiznávání platů a placení části platu "bokem", načerno. Tady je třeba počítat s tím, že provozovatel restauračního zařízení, který zaměstnává za poloviční plat oficiálně po zavedení EET nebude mít "černé" peníze a nebude mít z čeho vyplatit část výplaty "bokem". Musí tedy vyplatit celou mzdu oficiálně a to znamená navýšení sociálních a zdravotních odvodů. I tady je jediným řešením snížení daní, protože jinak provozovatelé restauračních zařízení, kteří nemají finanční rezervy a svůj dosavadní provoz zvládali ekonomicky provozovat bez velkých přebytků, dnes nebudou mít možnost živnosti provozovat, protože jim náklady na zaměstnance narostou o sto procent. Pokud má restaurace tři zaměstnance, můžeme hovořit o cca sto tisících měsíčně navíc a z mé zkušenosti provozovatelé běžných restauračních zařízení nemají stovky tisíc korun měsíčně "navíc".

Osobně bych navrhoval tříkrokové řešení v podobě ročních kroků, kdy na počátku bych snížil DPH na nejnižší možnou úroveň a v každém roce přidal o třetinu, až bych se dostal na současný stav. Tak bychom se vyhnuli bankrotům provozovatelů, kteří neunesou zvýšené náklady způsobené přechodem ze šedé zóny ekonomiky na světlo boží EET.

D) UDAVAČSKÝ WEB

Pane ministře, zavedení systému EET mělo:

narovnat trh, nikoliv pokřivit charaktery,

zlepšit ekonomiku, nikoliv přivodit bankroty

vyvést podnikatele ze smyčky ilegálního jednání, ke kterému jsou nuceni konkurenčním bojem vedeným skrze nepřiznávání tržeb, nikoliv k osobním tragediím lídí, jež nyní přišli o své majetky, o svá živobytí.

skze transparentnost byznysu zlepšit jméno podnikatelů u veřejnosti, nikoliv vytvořit mezi vrstvami obyvatel závist a zlobu,

představit provozovatele restauračních zařízení jako dobré spoluobčany pracující pro ostatní, nikoliv jako zloděje, kteří si v reklamách na EET strkají zlaťáky do kapes namísto odvodu státu.

EET mělo přinést důvěru provozovatelů restauračních zařízení v daňový systém a důvěru občanů v provozovatele restauračních zařízení. Vy jste namísto důvěry přinesl do naší společnosti udavačství, nedůvěru a pocity závisti a zloby.

Závěrem:

Kdybyste v rámci zavedení EET:

1) vyšel vstříc seniorům, kteří nejsou schopni obsluhovat POS, osvobozením od povinnosti EET,

2) nechal vytvořit POS ministerstvem financí a distribuoval jej zdarma,

3) vytvořil školící programy pro uživatele POS pro EET a školil v rámci úřadu provozovatele restauračních zařízení v obsluze POS pro EET

4) zajistil technickou vybavenost provozoven, které mají problém s počáteční investicí do zařízení umožňujícího správu POS pro EET

5) zajistil instalaci a zprovoznění POS pro EET na provozovně a

6) snížil daňovou zátěž provozovatelů restauračních zařízení tak, aby po přiznání daní v rámci EET zůstali s podobným ziskem, jako před zavedením EET a zvyšoval daň postupně, aby bylo možné tuto daň platit,

mohl jste být úspěšným ministrem financí, který očistil ekonomiku od velké části šedých zón.

Tyto kroky už v restauračních zařízeních asi nestihnete, takže bych Vám doporučil se poučit v rámci dalších vln EET. Zničené životy zkrachovalých provozovatelů restauračních zařízení nejsou způsobené neschopností hospodských, ani jejich "kradením". Jsou způsobeny neschopností ministra financí dotáhnout věci do konce. Jsou způsobeny Vaší mizernou manažerskou prací.

Odpusťte mi, prosím, má hrubá slova, ale jsem na Vás naštvaný za všechny ty zničené restaurace, za všechny provozovatele, kteří přišli o živobytí, za všechny ty strachy, bolest, nejistou, závist a zlobu, kterou jste do společnosti přivedl. Přestože jsem nevstoupil do hnutí Ano 2011, i když mě s nabídkou byla po vzniku hnutí osobně navštívit Vaše „pravá ruka“ pro tyto otázky, vždy jsem si Vaší pracovitosti a Vašeho úsudku vážil. Byl bych si přál, abyste dokázal napravit škody, které jste přinesl.

S pozdravem

Ladislav Vrabel

LEGISLATIVA:

Poslanec i senátor na první schůzi komory parlamentu, které jsou členem a které se účastní, skládají tento slib: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“

Člen vlády skládá při nástupu do úřadu do rukou prezidenta republiky tento slib: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony a uvádět je v život. Slibuji na svou čest, že budu zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužiji svého postavení.“

Listina základních práv a svobod, součást Ústavy ČR

Článek 10

(1) Každý má právo, aby byla zachována jeho lidská důstojnost, osobní čest, dobrá pověst a chráněno jeho jméno.

Článek 7

(1) Nedotknutelnost osoby a jejího soukromí je zaručena. Omezena může být jen v případech stanovených zákonem.

(2) Nikdo nesmí být mučen ani podroben krutému, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení nebo trestu.

Autor: Ladislav Vrabel | středa 7.12.2016 4:39 | karma článku: 40.00 | přečteno: 4492x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.68 | Přečteno: 483 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 647 | Diskuse

Vilém Barák

Nejsou „zemědělci“ jako zemědělci

Pěší demonstrace na Václavském náměstí sebou nese riziko, že se pár stovek účastníků vystaví posměchu. Když se stejný počet „demonstrantů“ posadí do traktorů, města včetně Prahy kolabují, účinek je o několik řádů vyšší.

25.3.2024 v 16:46 | Karma článku: 14.70 | Přečteno: 426 | Diskuse
Počet článků 6 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3396

Šéfredaktor zpravodajského portálu IVČRN News. Zakladatel portálu www.10NEWS.cz, který působil v letech 2013 a v roce 2014 přešel pod skupinu IVČRN. V letech 2008 - 2012 se věnoval politické korupci v Jižních Čechách, kde založil a psal pro portál www.Ceske-Budejovice.cz a externě pro Jihočeské týdeníky. V rámci protikorupčních aktivit spolupracoval s projektem Pozitivní evoluce. Není členem žádné politické strany. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...